Avoin kirje Muumipapalle

Lähetetty Muumipapalle 9.2.2017

Arvostettu Muumipappa,

Olet vaikutusvaltainen henkilö Muumilaaksossa, ja siksi lähestyn nyt juuri sinua. Olen hyvin huolissani eräistä Muumilaakson asukkaiden toimista. Kauhistuksekseni nimittäin löysin heitä hymyilemästä arveluttavien tuotteiden pakkauksissa. Isänä varmasti ymmärrät minua ja osaat tarttua toimeen, jotta huoleni hälvenisi.

Poikani Akseli on selvästikin jo yksivuotiaana ihastunut teihin muumeihin. Nuuskamuikkunen ja Pikkumyy eivät häntä vielä erityisemmin viehätä, mutta jonakin päivänä Nuuskamuikkusen seikkailijaluonne vetänee häntä kovastikin puoleensa tai sitten hän löytää Muumilaaksosta jonkun toisen suosikin. Jokaisella suomalaislapsella tuntuu olevan omansa. Teidän toimillanne on heille merkitystä. Olen todella kiitollinen, että Akselilla on ollut etuoikeus syntyä Suomeen, vaikkei sitä enää aivan lottovoiton arvoisena pidettäisikään. Hän on etuoikeutettu jo siitä syystä, että tulee saamaan mahdollisuuden käydä koulua yhdessä ikätoveriensa kanssa ja oppii itse lukemaan – vaikkapa rakastamiaan Muumi-kirjoja.

Maailmassa on valtavasti lapsia, jotka koulunkäynnin sijaan joutuvat tekemään raskasta työtä perheensä elannon eteen, sillä työnantajat maksavat heidän vanhemmilleen liian pientä palkkaa. Olin hyvin surullinen, kun huomasin, etteivät vuotesi merellä olleet saaneet sinua huomaamaan tätä epätasa-arvoa maailmassa. Ehkä matkasi ei koskaan osunut suklaan ja teen tuottajamaihin, joissa tuottajat ovat jatkuvan riiston kohteena ja lapsilta länsimaisen ahneuden takia viedään lapsuus.

En tiedä, miten voisin tästä Akselille kertoa, kun hän muutaman vuoden päästä alkaa kysellä. Vielä vaikeammaksi asian tekee se, että teitä Muumilaakson asukkaita näkee mainostamassa tuotteita, joita ostamalla on vaara tukea tuottajien hyväksikäyttöä ja lapsityövoimaa. Miten selitän pojalleni, että hänen rakastamansa Muumit eivät aina olekaan hyvällä asialla ja että heidän mainostamansa rooibos-juoma ja suklaa siksi jäävät kaupan hyllyyn?

Tiedän, että olit itse orpolapsi ja koit varmasti lapsuudessasi vaikeitakin asioita. Siksi olen kovin luullut sinun välittävän kaikista lapsista ja eriarvoisuuden sijaan korostavan kaikkien ihmisten tasavertaisuutta ja puhuvan sen puolesta. Toivottavasti suuressa tuhotulvassa ei tapahtunut mitään peruuttamatonta empatiakyvyllesi, jota nyt koetan herätellä. Olet viisas, rakastava ja rohkea. Nyt on aika näyttää se!

Älä tue epäilyttäviä tuotteita, kuten kahvia, teetä, rooibos-juomaa ja suklaata. Älä tahraa Muumilaakson asukkaiden hyvää mainetta olemalla rahanahne. Jos välttämättä haluat ansaita antamalla nimenne ja kuvanne näiden tuotteiden markkinointiin, vaadi tuotteiden valmistajilta näkyvän vastuullisuussertifikaatin, kuten Reilu kauppa tai UTZ, käyttöä. Ne ovat tällä hetkellä paras takuu kaltaisilleni tavallisille kuluttajille tuottajat huomioivasta raaka-ainehankinnasta.

Haluaisin lukea Akselille tarinoitasi hyvällä ja puhtaalla omallatunnolla. Haluaisin elää maailmassa, jossa Muumit ovat aina hyvän puolella. Se maailma on vielä matkan päässä, muttei saavuttamattomissa.

Hyvää talven jatkoa teille kaikille Muumilaaksoon toivottaa

Riku Leino
huolestunut isä

 


Moomin Characters Oy pyysi kahta Muumi-hahmot käyttöönsä lisensoinutta yritystä vastaamaan kirjeeseen. Sain vastaukset Dammenbergiltä ja Nordqvistiltä. Molempien vastaukset jättivät paljon aukkoja heidän tuotteidensa todelliseen vastuullisuuden tasoon. Alla kommenteissa voitte lukea Nordqvistin vastauksen ja siihen kirjoittamani vastaukset, jotka lähetin myös Moomin Characters Oy:lle.

Moomin Characters Oy ymmärsi huolen ja vastasi 16.2.2017 klo 17.17, että he perustavat uuden osaston, joka alkaa valvoa vastuullisuusasioita.

RikuLeino
Kouvola

Luutnantti Pelastusarmeijassa, #frisbeegolf, vapaiden softien kannattaja, isä, #vastuullisuus ja eettinen kuluttaminen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu