Vastuulliset valinnat Tietoinen kuluttaminen trendiksi: Lyhyin askelin kohti vastuullisuutta

Tietoinen kuluttaminen

  • Tietoinen kuluttaminen

Tietoisen kuluttamisen pitäisi olla tämän ajan ykköstrendejä. Tietoinen kuluttaminen on vastuullista kuluttamista, joka huomioi tuotteen koko elinkaaren ja kaikki sen tuottamiseen liittyvät ihmiset, yhteisöt ja ympäristöt. Parhaimmillaan tietoisen kuluttamisen voi ajatella olevan kulutusratkaisuja, joilla ei ole negatiivisia vaikutuksia.

Jokainen meistä on tietoinen kuluttaja. Ajattelemme vähintäänkin itseämme ja perhettämme tehdessämme kulutusratkaisuja. Seuraava askel usein koskettaa kotimaisuutta. Useimpien on myös helppo ymmärtää, miksi on järkevää suosia lähituottajia ja miksi munien on hyvä olla vapailta kanoilta. Tätä pidemmälle ajatuksemme harvoin yltävät. Elämme oman hyvinvointimme ja markkinoinnin aiheuttamassa harhassa. Emme näe, saati koe, kulutusratkaisujemme negatiivisia vaikutuksia. WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo, että me suomalaiset olemme ulkoistaneet kulutusratkaisujemme negatiiviset vaikutukset ulkomaille.

Kuluttamisen positiivisten vaikutusten maksimointi saattaa olla yltiöoptimismia ja mainosmiesten höpinää. Vastuullisuus ei useinkaan lisäänny ostamalla. Ostamatta jättäminen on usein vastuullisin teko, jonka voimme tehdä. Siksi tämä muutama vuosikymmen sitten Pelastusarmeijan kadeteille annettu ohje on yhä pätevä.

Älä osta kaikkea, mitä tarvitset. Hanki vain, mitä ilman et tule toimeen.

Tietoinen kuluttaminen on usein tietoinen ratkaisu jättää ostamatta. Yritän parhaani mukaan opetella vastuulliseksi kuluttajaksi. Se ei ole helppoa. Tarvitsen niin monia asioita ja lähes kaikki ovat minulle elintärkeitä.

Ymmärrän, että minun pitää suunnata katseeni pois itsestäni ja koti-Suomesta kohti köyhiä tuottajamaita ja tuotantoketjujen alimpia portaita. Siellä negatiiviset vaikutukset ovat suurimpia ja rikkomukset räikeimpiä. Reilun kaupan kotisivujen selailemisesta on hyvä aloittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Milloinkahan siirrytään tietoiseen tuottamiseen..

Käyttäjän RikuLeino kuva
Riku Leino

Siinäpä hyvä kysymys etenkin, jos ajatellaan tietoista tuottamista vastuullisena tuottamisena. Tavallaan tuottaminen jo nyt on tietoista, muttei kuitenkaan niin, että siinä ajateltaisiin kaikkien hyvää.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Toimeentulotuella elävänä minulla ei ole varaa pohtia eettisiä valintoja.

Ylipäätään ostan vain välttämättömän.

Käyttäjän RikuLeino kuva
Riku Leino

Hyvä pointti! Aivan samasta syystä tuo ohje kadeteille aikoinaan annettiin. Palkat oilvat niin huonot, että niillä hankki vain välttämättömän. Eettisyys ei kuitenkaan läheskään aina tarkoita kalliimpia hintoja. Usein lähellä tuotettu on eettisintä ja samalla myös halvinta, kun ei tarvitse kuskata tuotteita ja raaka-aineita kaukaa.

Ymmärrän myös, että heikko taloudellinen tilanne itsessään on valtava stressitekijä, joka vaikeuttaa ylimääräisten ponnistelujen tekemisiä. Eettisyys pitäisikin olla itseisarvo. Parasta olisi, ettei kaupassa käydessään tarvitsisi erikseen ajatelle hankintojensa eettisyyttä mistään näkökulmasta. Taidamme kuitenkin olla vielä varsin kaukana tuosta ajasta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Eettinen kasvisruoka on yleensä liharuokaa halvempaa. Kaikista eettisintä ja halvinta on kerätä ilmaista ruokaa luonnosta.

Toimituksen poiminnat